A boldog párkapcsolat 9 titka

Mindenki szeretné tudni, hogy mi a titka a hosszútávú, boldog kapcsolatoknak. Rengeteg jó tanács, és bölcsesség hangzik el ebben a témában, ma ezekből gyűjtöttem össze nektek párat.

1. Először is jöjjön egy hasonlat egy olyan paptól, aki bár manapság jegyeseket oktat, annak idején mentőhelikopteres pilótaként dolgozott. Szerinte a párkapcsolat olyan, mintha helikoptert vezetnél: ha kizárólag fél méterrel előre, tehát csak az orrod elé nézel, biztosan lezuhansz vele, de ha a tekintetedet a messzebbi célokra, hegyekre, erdőkre szegezed, akkor egyenesen tudod tartani a gépet. Szép hasonlat, ezek szerint a hosszútávú kapcsolat egyik építőköve a közös cél.

Egy kapcsolat olyan, mint egy helikopter

Egy kapcsolat olyan, mint egy helikopter

2. A második fontos dolog talán meglepőnek hallatszik, de ez a külön töltött idő. Sokan amint párkapcsolatuk lesz, eltűnnek, mint szürke szamár a ködben, a baráti kör pedig csodálkozik, hogy az egykori társaság középpontjából otthonülő mamusz lett. Pál Feri atya egyik előadásában emlékezetesen fejtette ki, hogy egy pár és egy kapcsolat érettségét jól mutatja, hogy a felek képesek-e külön is időt tölteni, képesek-e elengedni egymást mindenféle akaszkodás és féltékenység nélkül. Ha állandó féltékenységgel és gyermeki csüggéssel jár a szerelem, az elég terhes tud lenni egy idő után.

3. Harmadikként az egyik résztvevő a gyerekmentes idő fontosságára hívta fel a figyelmet. Nagy hiba, ha a gyerek(ek) megszületésével vége a kettesben töltött időnek, és állandóan csak hármasban vagy négyesben van a család. Néha érdemes csak úgy, kettesben randizni, feltöltődni, ez is sokat lendíthet egy kapcsolaton. Ha épp társat keresel, akkor is fontos, hogy legyenek segítőid, akikre rá lehet bízni a kicsit amíg Te ismerkedni indulsz. Ne szégyellj segítséget kérni, hiszen ha Te boldog vagy, azzal mindenki jól jár!

További megfontolandó tanácsok:

4. Ne az “Igazit”, avagy a tökéletes lelki társadat keresd! Sok társkereső úgy gondolja, hogy ő bizony már várt eleget, és ha már ennyit várt akkor neki “jár” a tökéletes Nagy Ő! Mondanom sem kell, ennek a hozzáállásnak nem lesz jó vége, hiszen a tökéletes párkapcsolatot nem megtalálni, hanem kiépíteni és megtartani kell.

5. A másik nem a mindened! Társkereső coachként én is tapasztalom, hogy egyesek multifunkcionális partnert keresnek, aki egyszemélyben a legjobb barátjuk, tökéletes szerető, szuper pénzkereső, szabadidős programszervező és még ki tudja mi. Ahelyett, hogy a mindenedet keresnéd, alakíts ki olyan életet, ahol a társas szükségleteidet nem csak egy ember tudja kielégíteni. Legyenek barátaid, hobbid, ne a másiktól várd a szórakoztatást.

6. Tanulj meg újra nevetni. A párok rengeteg kihívásnak néznek elébe manapság: pénzügyek, folyamatosan változó politikai és gazdasági helyzet, állandó rossz hírek a nagyvilágból – nem csoda, hogy sokan bestresszelünk ezektől. Egy párkapcsolat azonban csak ideig-óráig bírja a folyamatos negatív terhelést, és néha muszáj felengedni. Emlékszel még, mikor nevettetek utoljára? Vagy hogy hol tudtatok igazán kikapcsolódni? Érdemes feleleveníteni ezeket és újra megtanulni nevetni és jól érezni magatokat.

Az együtt nevetés gyakran többet ér mint egy párterapeuta...

Az együtt nevetés gyakran többet ér mint egy óra párterápia…

7. Hallgasd meg a másikat. Igen, biztos vagyok benne, hogy teljes mértékben úgy érzed, igazad van és a másik a hibás mindenben. Számos ügyfelem démonizálja az exét, olyan szinten hogy az már nem hihető. Sajnos azonban ebből a kiinduló helyzetből soha sem fognak közeledni az álláspontok. Muszáj meghallgatnod a másikat, és szépen, türelmesen, én-nyelven elmagyarázni neki, hogy Te mit és hogyan érzel illetve mi a megoldási javaslatod.

8. Keress szövetségest! Valamilyen szinten muszáj jóban lenni a másik családjával – még akkor is, ha az anyósod egy borzalom, a párod testvérei pedig züllött kocsmatöltelékek. Legalább egy-két emberrel ápolj jó kapcsolatokat, hogy legyenek szövetségeseid. Ráadásul a családtagoktól sok mindent kideríthetsz párod múltjával kapcsolatban is, ami által még jobban megismerheted, ki ő, és honnan jött.

9. Egy kapcsolatnak megvannak a maga évszakai. Egy párkapcsolat hullámzó, gondolj úgy rá, mintha különböző évszakai lennének. Ilyen évszakváltás a gyermekvállalás, a gyerekek kirepülése, a nyugdíjazás. Minden évszak más és más, másmiatt lehet kedvelni. De hiába vársz nyarat télen vagy a zimankóban harminc fokot, csak csalódni fogsz. Értékeld az évszakokat!

 


Author: Randi Andi

Share This Post On